Politică Business Actualitate Evenimente Sport Administraţie Interviu Învăţământ  
Actualitate Vă place Brahms?
Concert simfonic „Muzica uneşte!” la Filarmonica Oltenia
0 Publicat la 6 noiembrie 2018, ora 20:26, 4787 / 4478 afişări + Revista Micapi
Nota medie 5.9/10 din 794 voturi
   

 VINERI, 9 NOIEMBRIE 2018, ORA 19:00

ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII „OLTENIA”

DIRIJOR: GHEORGHE COSTIN

SOLIST: MIHAI DIACONESCU (pian)

În program:

Cornel Țăranu: Bachiana (primă audiție)

Johannes Brahms: Concertul nr. 1 în Re minor pentru pian și orchestră, op. 15

                              Simfonia nr. 4 în Mi minor, op. 98

 

 

Concertul simfonic de vineri seara al stagiunii „Muzica uneşte!” invită la (re)descoperirea unui important creator din toate timpurile, Johannes Brahms, cel care a fascinat Viena clasicilor Haydn, Mozart, Beethoven şi a stârnit furtuni în conştiinţa muzicală germană, împărţită la sfârşitul secolului al XIX-lea între „brahmsieni” şi „wagnerieni”. La conducerea muzicală a Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Oltenia” Craiova este invitat maestrul Gheorghe Costin, excepţional dirijor, compozitor, profesor „care ştie să lucreze cu orchestra, să aibă o infinită gamă de culori şi nuanţe”(“România Liberă” /7.05.2002), distins cu medalia George Enescu în semn de preţuire pentru susţinerea şi promovarea culturii româneşti peste hotare. Programul se va deschide la ora 19:00 cu lucrarea românească, în primă audiţie, Bachiana de Cornel Ţăranu şi va continua cu o minunată pagină lirică semnată de Brahms, Concertul nr. 1 în Re minor pentru pian şi orchestră, op. 15. Solistul serii, Mihai Diaconescu, s-a născut la Craiova, a studiat la Cluj și Helsinki (Finlanda) şi a cântat pe scena Filarmonicii din München şi la Teatro Bibiena din Mantova, a cărei sală a fost cândva inaugurată chiar de Mozart. Programul se va încheia cu Simfonia nr. 4 în Mi minor, op. 98reprezentând una dintre culmile creaţiei brahmsiene, care contrazice spiritul pesimist al epocii romantice.

*

Gheorghe Costin, dirijor, compozitor, profesor de orchestră şi-a început activitatea dirijorală la Filarmonica din Târgu Mureş (1986-1988) a continuat-o la Filarmonica „Moldova“ din Iaşi (1988-2001) revenind apoi la Timişoara, la Filarmonica „Banatul“ (din 2001). Momente de referinţă ale biografiei sale le-au constituit întâlnirile cu Sergiu Celibidache, Erich Bergel, şi Yannis Xenakis cu ocazia unor concerte (1992 şi 1993) pentru care a fost distins cu Premiul Uniunii Criticilor şi Interpreţilor din România. Urmare a turneului-eveniment din Germania şi Belgia ca extensie a Festivalului Internaţional „George Enescu“ (2005), ICR i-a conferit Medalia George Enescu în semn de preţuire pentru susţinerea şi promovarea culturii româneşti peste hotare. A compus muzică simfonică (Cinci schiţe pentru orchestră, Simfonia pentru orchestră; Concert pentru soprană şi orchestră, Master Numbers piesă pentru orchestră), muzică de cameră (Sonata brevis pentru pian, „Meiosis“ pentru clarinet-bas şi percuţie, „Spirale“ pentru clarinet, clarinet-bas, percuţie şi pian, Două preludii pentru pian, Cinci miniaturi pentru pian, „Remember Bach“ pentru orgă, Burlescă şi Pastel de toamnă pentru clarinet şi pian, Melopee pentru soprană şi pian, două Cvartete de coarde),muzică corală (Moartea lui Fulger pentru cor de voci egale şi toacă, Codrule pentru cor mixt). Este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor (1984) şi Cetăţean de Onoare al Municipiului Baia Mare (2008).

*

Mihai Diaconescu s-a născut în anul 1991, la Craiova. A început să studieze pianul la vârsta de patru ani, apoi a urmat cursurile Liceului de Arte „Marin Sorescu” unde a avut ca mentor pe distinsa profesoară Mariana Ilie. Câștigă primul concurs de pian la vârsta de 7 ani, iar prima performanță notabilă în competițiile de interpretare este câștigarea premiului l la olimpiada națională la vârsta de 13 ani. Debutul pe scena internațională va fi la vârsta de 12 ani, când în cadrul unui curs de masterclas, a avut ocazia să cânte pe scena Kleinerkonzertsaal am Gasteig (filarmonica din München), revenind aici cu un recital solo peste doi ani (2006). Din anul 2006, Mihai Diaconescu va începe o activitate concertistică susținută, fiind invitat să cânte frecvent în Germania, Italia, Austria. La vârsta de 16 ani, debutează ca solist alături de orchestra Filarmonicii „Oltenia”, interpretând Concertul nr. 1 în Do major de L. van Beethoven. Din anul 2010 până în 2013, umează cursurile Academiei „Gh.Dima” din Cluj-Napoca, sub îndrumarea prof. univ. dr. Csiky Boldizsar; în anul 2013-2014 beneficiază de bursa Erasmus și va studia la Academia „Sibelius” din Helsinki. Între 2014-2018 urmează cursurile de masterat al Academiei „Sibelius”, la clasa profesorului Erik T. Tawaststjerna. Mihai Diaconescu a obținut numeroase premii în cadrul concursurilor naționale și internaționale.

 

 

 
afiseaza mai multe
Adaugă un comentariu
Doresc să primesc un email când cineva comentează
Cei care doresc să fie informaţi în momentul în care un vizitator publică un comentariu nou, pot bifa căsuţa de sub câmpul e-mail.
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Contact:
Adresă: str. M. Kogalniceanu, nr. 3
Craiova, Dolj
Telefon: 0351 431 881
E-mail: anunturi[at]micapi.ro