Politică Business Actualitate Evenimente Sport Administraţie Interviu Învăţământ  
Actualitate Sărbătoare în Bănie
Craiovenii s-au prins în hora unirii de Ziua Naţională a României
0 Publicat la 1 decembrie 2014, ora 14:50, 3798 / 1746 afişări Cătălin Praja
Nota medie 5.9/10 din 776 voturi
   
Ca în fiecare an, şi în 2014, Ziua Naţională a României a scos din casă sute de craioveni. Oamenii au asistat la parada militară, au ascultat alocuţiunile reprezentanţilor locali şi s-au încălzit într-o horă oltenească.

Craiovenii nu au ţinut cont de frigul de afară. Îmbrăcaţi gros, cu steguleţe tricolore la ei, oamenii care locuiesc în Cetatea Băniei şi-au făcut apariţia la ora 10 în centrul oraşului pentru a sărbători Ziua Naţională a României. După o slujbă religioasă care a deschis evenimentul, au urmat alocuţiunile.

 

Sorin Răducanu, prefectul de Dolj, a dat primul citire mesajului transmis de premierul Victor Ponta: "Ziua Națională a României este, în fiecare an, un moment unic, special, marcat de speranță, de recunoștință și de solidaritate. În această zi, românii din țară și de pretutindeni își afirmă identitatea, se mândresc cu țara lor și spun întregii lumi că au fost, sunt și vor fi o națiune puternică și demnă. Pe 1 decembrie românii celebrează trecutul și cinstesc memoria înaintașilor, se bucură împreună de prezent și privesc cu încredere spre viitor. Astăzi, mai mult ca oricând, românii au motive pentru a fi încrezători. România se află pe un drum bun, al creşterii economice şi al refacerii echilibrelor sociale, al modernizării şi eficientizării serviciilor publice, al consolidării instituţionale şi al reafirmării mândriei şi valorilor autentice ale românilor. Este drumul la care au visat toţi cei care s-au jertifit pentru crearea statului naţional unitar român. Parcurgerea sa reprezintă o garanţie că, la momentul aniversării a 100 de ani de la Marea Unire, vom trăi cu toţii într-o Românie Puternică, un stat de drept consolidat, cu oameni apreciaţi pentru munca lor, cu un nivel de trai care să asigure tuturor o viaţă decentă şi cu o societate solidară, în care există şanse egale pentru toţi. Greşelile trecutului nu trebuie repetate. Cearta şi dezbinarea nu aduc decât sărăcie şi alienare, fiind instrumente de distrugere a spiritului comunitar şi a identităţii naţionale. Ziua de astăzi trebuie să ne amintească tuturor că puterea stă în unire, iar unirea este posibilă doar dacă interesul naţional este pus înaintea oricărui interes particular. Indiferent de vârstă, de statut social, de etnie sau de credinţă, suntem cu toţii români şi avem împreună un obiectiv important, acela de a construi pentru noi şi pentru copiii noştri o viaţă mai bună şi mai sigură aici, acasă. Trebuie să avem încredere în capacitatea noastră de a fi solidari şi de a coopera, astfel încât România să devină ţara în care fiecare îşi găseşte locul, rolul şi împlinirea personală şi profesională. La mulți ani români, la mulți ani, România

 

A urmat la microfon viceprimarul Craovei, Mihai Genoiu. “1 Decembrie 1918 este o dată cu rezonanţă deosebită în calendarul neamului românesc. Adoptarea Rezoluţiei din cadrul Adunării Naţionale de la Alba Iulia consfinţeşte actul de identitate a acestei naţiuni, o necesitate istorică la începutul secolului 20. Pentru prima dată în zbuciumata lor istorie românii uniţi au creat România Mare. Acest act de voinţă s-a dovedit a fi mai puternic decât orice formă de organizare politică. Suntem astăzi datori să onorămdemnitatea acelui moment şi să fim buni români. Dacă nu ştim cum vom învăţa privind în trecut şi gândind la viitor, la viitor într-o ţară democratică în care drepturile omului sunt respectate.(…)În numele Instituţiei Primarului municipiului Craiova şi al Consiliului Municipal vă doresc să păstraţi în inimă şi conştiinţa dumneavoastră România pentru totdeauna. La mulţi ani România, la mulţi ani craioveni!”

 

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a transmis, de asemenea, un mesaj craiovenilor. ”Mă bucur că pot îndrepta expresia celor mai alese gânduri ale mele către dumneavoastră, distinşi participanţi şi către toţi românii de pretutindeni. Astăzi, când o naţiune unită întru sărbătoare aniversează Ziua Naţională a României, moment de apogeu în afirmarea identităţii de neam. 1 Decembrie 1918 este ceasul împlinirii unei aspiraţii seculare a înaintaşilor noştri. El consfinţeşte realizarea marelui vis al lui Mihai Viteazul- Unirea tuturor celor de-o limbă și de-un neam într-un singur și nedespărțit stat românesc, după cum spunea în cuvântarea sa unul dintre președinții Marii Adunări de la Alba-Iulia. Azi se cuvine să aducem un pios omagiu tutror celor care cu penița sau cu arma, pe frontul diplomației sau în prima linie a bătăliilor au luptat pentru a cuceri, mai apoi, pentru a apăra acest drept legitim al românilor de a trăi liber și demn între granițele unui stat național unitar și suveran. Doresc să vă adresez tuturor craivenilor și doljenilor urările mele de sănătate și prosperitate, de fericire și reușite în realizarea tuturor proiectelor pe care și le-au propus precum și un sincer „La mulţi ani!” cu ocazia Zilei Naţionale a României”.

 

A urmat depunerea coroanelor de flori la statuia lui Alexandru Ioan Cuza, iar apoi o paradă militară la care au participat echipaje ale armatei, ISU, Poliţiei şi Poliţiei Locale.. Totul s-a încheiat cu o horă oltenească la care şi-au dat mâna câteva sute de craioveni.

 
afiseaza mai multe
Adaugă un comentariu
Doresc să primesc un email când cineva comentează
Cei care doresc să fie informaţi în momentul în care un vizitator publică un comentariu nou, pot bifa căsuţa de sub câmpul e-mail.
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Contact:
Adresă: str. M. Kogalniceanu, nr. 3
Craiova, Dolj
Telefon: 0351 431 881
E-mail: anunturi[at]micapi.ro