Politică Business Actualitate Evenimente Sport Administraţie Interviu  
Actualitate Multe voci cer schimbarea conducerii la liceul din localitate
De ce nu ia nimeni Bac-ul la Malu Mare
0 Publicat la 17 iulie 2014, ora 10:24, 5438 / 1655 afişări C.H.
Nota medie 5.8/10 din 658 voturi
   
Fostul Grup Şcolar Agricol din Malu Mare, redenumit recent Liceul Tehnologic „Ing. Ionete Aurelian”, înregistrează an de an rezultate dezastruoase la examenul de bacalaureat. De câţiva ani încoace, niciun elev nu a reuşit să promoveze testele de la finalul ciclului liceal, deşi, potrivit conducerii instituţiei de învăţământ, corpul didactic elaborează planuri de pregătire menite să-i ajute pe absolvenţi la Bac. Unii dintre profesorii liceului primesc gradaţii de merit în baza muncii depuse, însă eforturile lor pălesc în faţa contraperformanţelor înregistrate de absolvenţi.

Din punct de vedere geografic, liceul din Malu Mare este o unitate de învăţământ de suburbie, aflată în vecinătatea Craiovei. Unul dintre motivele folosite de conducerea liceului pentru a explica situaţia dezastruoasă de la bacalaureat îl reprezintă şi acest aspect. Elevii care susţin examenul la Malu Mare provin de la fostele şcoli de arte şi meserii şi nu reuşesc să dezvolte profiluri intelectuale care să le ofere baza pentru promovarea testelor la Bac. Directorul liceului, prof. Angela Dodocioiu, susţine că întreg corpul profesoral îşi dă silinţa pentru a-i ajuta pe abslvenţi. „Până în urmă cu câţiva ani exista un cămin pentru elevi în incinta liceului, însă i s-a dat o altă destinaţie din cauză că nu veneau prea mulţi copii să se cazeze aici. Acum preferă să stea la gazdă în Malu Mare sau la Craiova. Mulţi dintre sunt din judeţul Dolj, din mediul rural, fac naveta. Avem de asemenea elevi care sunt din Gorj, Vâlcea sau Mehedinţi”. Pregătiri pentru bacalaureat, susţine Angela Dodocioiu, se fac de câţiva ani încoace, însă rezultatele întârzie să apară, aspect care a făcut ca anul acesta liceul din Malu Mare să fie singurul din judeţul Dolj de unde nu a promovat nici măcar un absolvent bacalaureatul.

 

Victimă a sistemului?

 

În anul 2009 au fost desfiinţate şcolile de arte şi meserii, iar elevii acestor forme de învăţământ au fost direcţionaţi către liceele tehnice. Drept urmare, liceul din Malu Mare şi-a schimbat denumirea, devenind unul cu profil tehnologic, unde an de an sunt şcoliţi tehnicieni veterinari. Până de curând a existat şi profilul de tehnicieni pentru animale de companie, însă a fost lichidat ca urmare a unei decizii instituţionale. Această măsură a dus practic la orientarea elevilor către învăţământul de masă, necorelat cu realităţile educaţionale existente. În urmă cu câteva luni, Ministerul Muncii a criticat măsura Ministerului Educaţiei, arătând că aproximativ 10 la sută dintre absolvenţii de clasa a VIII-a au renunţat la studii. Cei care rămân la şcoală sunt încadraţi acum în învăţământul progresiv de masă.„Anul trecut am obţinut o menţiune la olimpiada naţională de profil tehnic, iar anul acesta am reuşit să obţinem locul al doilea la aceeaşi olimpiadă. Cu toate acestea, elevii, cu toate că unii dintre ei reuşesc să dezvolte un profil biologic şi intelectual să promoveze examenul de bacalaureat, acordă puţină atenţie acestui aspect. În schimb, colegele noastre de matematică, română sau de biologie, probele care pun cele mai multe probleme, sunt dispuse să-i ajute pe absolvenţi. Organizăm meditaţii şi consultaţii pentru elevi, dar mulţi dintre ei aleg să meargă la muncă în străinătate. Acest sector agricol ar trebui să primească mai multă atenţie, pentru că agricultura reprezintă o prioritate naţională. Ceea ce nu se ştie este că la noi chiar se munceşte. Aceşti profesori care predau aici au pregătit elevi care acum sunt avocaţi, profesori de educaţie fizică sau medici”, explică Angela Dodocioiu.

Un mic paradox îl reprezintă faptul că la Liceul Tehnologic „Ing. Ionete Aurelian” din Malu Mare există profesori care primesc gradaţii de merit, însă aceste merite ar trebui transformate în rezultate pozitive la sesiunile de examene. Cu toate acestea, elevii de la Malu Mare pleacă din liceu fără diploma de bacalaureat, alegând, cei mai mulţi dintre ei, să muncească în străinătate sau să-şi ajute familiile la muncile agricole.

La liceul din Malu Mare a fost profesor de istorie şi director actualul inspector şcolar general din Dolj, Georgică Bercea.

Potrivit unor surse, directoarea liceului, Angela Dodocioiu, ar urma să fie schimbată din funcţie din cauza rezultatelor slabe la bacalaureat. În plus, aceasta este acuzată de o slabă gestionare a fondurilor pentru investiţii în şcoală. Pentru o clădire-anexă destinată amenjării de toalete s-au cheltuit în jur de 90.000 de lei, sumă considerată a fi prea mare pentru o asemenea investiţie.

 
afiseaza mai multe
Adaugă un comentariu
Doresc să primesc un email când cineva comentează
Cei care doresc să fie informaţi în momentul în care un vizitator publică un comentariu nou, pot bifa căsuţa de sub câmpul e-mail.
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Contact:
Adresă: str. M. Kogalniceanu, nr. 3
Craiova, Dolj
Telefon: 0351 431 881
E-mail: anunturi[at]micapi.ro