Politică Business Actualitate Evenimente Sport Administraţie Interviu  
Actualitate
O nouă colecție pentru Biblioteca Exilului Românesc
0 Publicat la 14 martie 2018, ora 11:06, 2592 / 2237 afişări Mihaela Anton
Nota medie 5.6/10 din 453 voturi
   
Marți 13 a fost o zi fastuoasă pentru Muzeul Cărții și Exilului Românesc de la #Craiova. Două nume importante se alătură donatorilor care au acceptat să facă istorie în această instituție unică în lume. Mircea Milcovitch și Maria Mesterou vor dona sculpturi, tablouri, icoane, afișe, manuscrise, corespondență, fotografii și gravuri.

Mircea Milcovitch este artist, sculptor și pictor, dar și scriitor și eseist. A fost membru al grupului “de la Poina Mărului”. Venit la Paris la sfârșitul anului 1968 pentru o expoziție oficială a tinerilor artiști români, nu se mai întoarce și alege exilul. Primește Premiul Fénéon al Academiei de la Paris în 1977 pentru opera sa din domeniul sculpturii. În anul 2012, biserica Saint Germain des Prés din Paris i-a comandat o sculptură care să însoțească noul tabernacul. Opera lui Mircea Milcovitch a câștigat o recunoaștere internațională.
De la sosirea la Paris, a studiat filozofia, simbolismul și, în special, teologia ortodoxă. Studiile sale despre simbolism și spiritualitate au culminat cu publicarea, în 1991, a unei cărți Des Symboles Universels à la Spiritualité Chrétienne. Le Combat Spirituel au XXe siècle a fost publicat în 2002, în februarie 2012 Journal d'Exil iar la sfârșitul anului 2013, a publicat Le Grand Mystère, un eseu de antropologie biblică. În prezent, Mircea Milcovitch își împarte timpul între Paris și atelierele sale aflate într-o localitate din vestul capitalei. 
Maria Mesterou (Meșteru) este absolventă a Institutului de Arte Plastice din București. A făcut parte, alături de soțul ei Mircea Milcovitch, din grupul nonconformist denumit „de la Poiana Mărului“, care picta vara într-un sat izolat din Carpați. Expunând la Paris în 1970, a decis să rămână în Franța. Un atelier acordat de Primăria Parisului îi permite să se dedice pe deplin picturii și gravurii. Maria Mesterou participă la numeroase expoziții personale în galeriile La Tortue, Pierre Hautot (Paris), Jan De Maere (Bruxelles), J-M. Cupillard (Grenoble), Éditions Galleries (Melbourne). Realizează picturi murale, comandate de statul francez pentru școli din regiunea Parisului. Lucrările sale se află în colecțiile statului francez, ale orașul Paris, ale Prefecturii Hauts de Seine, ale Companiei Financiare Edmond de Rothschild, ale fundației Pernot-Ricard, ale Muzeului Gravelines. Are opere în unele fundații și colecții oficiale în Statele Unite ale Americii și în multe colecții private din Franța și din întreaga lume. Medalia de Merit Franceză de bronz pentru arte plastice. Premiul Salonului de la Vésinet în 1977. Invitată periodic pentru a preda pictura și tehnicile sale la cursuri de formare la Manufacture des Gobelins și la Mobilier National (Paris). Prezentă pentru o lungă perioadă de timp la salonul „Grands et Jeunes d’Aujourd’hui”. Membru societar la Salon d'Automne. Ultimele expoziții personale la Galeria Étienne de Causans, Paris, 2010 și Castelul Gadancourt, în Vexin, în 2014. Orașul Dreux i-a organizat o mare retrospectivă în 2011.
Contractul de donație a fost semnat iar lucrările vor ajunge la Craiova după Paști. Ca de fiecare dată, academicianul Basarab Nicolescu a fost alături de noi în efortul de recuperare a bunurilor culturale produse pentru reintegrarea lor în cultura românească.

 
afiseaza mai multe
Adaugă un comentariu
Doresc să primesc un email când cineva comentează
Cei care doresc să fie informaţi în momentul în care un vizitator publică un comentariu nou, pot bifa căsuţa de sub câmpul e-mail.
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Contact:
Adresă: str. M. Kogalniceanu, nr. 3
Craiova, Dolj
Telefon: 0351 431 881
E-mail: anunturi[at]micapi.ro