Politică Business Actualitate Evenimente Sport Administraţie Interviu  
Actualitate Au început
Paradă în costume medievale la Zilele Mihai Viteazul
0 Publicat la 19 mai 2018, ora 18:57, 1893 / 1618 afişări Micapi
Nota medie 5.9/10 din 663 voturi
   
Așa cum se întâmplă de șase ani, și în 2018, Zilele Mihai Viteazul au început cu o paradă de costume medievale. Cei care au avut drum prin centrul orașlui la ora 10.000, au putut admira din ce era compusă o garderobă în urmă cu câteva sute de ani. Zilele Mihai Viteazul sunt organizate de Casa de Cultură “Traian Demetrescu”.

Aflate la ediția a VI-a,  Zilele Mihai Viteazul au adus și anul acesta sute de oameni pe traseul paradei. Timp de două zile, craiovenii sunt în haine de sărbătoare. Evenimentul a avut și o ceremonie military religioasă, ținută la statuia lui Mihai Viteazul, unde, oficialitățile au spus câteva cuvinte.

 

“Deschidem oficial, astăzi, cea de-a 6-a ediție a Zilelor “Mihai Viteazul”. 
Timp de două zile, Craiova se întoarce în perioada medievală, din dorinţa de a ne cinsti înaintașii, dar şi de a redescoperi frumuseţea acelor vremuri. Voievodul unificator Mihai Viteazul este una dintre cele mai importante figuri a istoriei evului mediu românesc. Omagierea personalităţii lui Mihai Viteazul este, pentru noi, cu atât mai importantă, pentru că a fost Mare Ban al Craiovei şi, totodată, primul domnitor care a reuşit să reunească românii din cele trei Ţări medievale: Țara Românească, Transilvania și Moldova. Să nu uităm că oraşul nostru, în timpul lui Mihai Viteazul a cunoscut o puternică înflorire, fiind descris în documentele acelor timpuri ca un important centru politic şi militar.
Un astfel de moment nu avea cum să rămână uitat, și iată-ne azi, evocând atmosfera acelor vremuri, pe străzile orașului din care a fost uns ca domnitor Mihai Viteazul. Suntem deja la cea de-a 6-a ediţie a unui eveniment care a devenit unul dintre cele mai apreciate festivaluri ale Olteniei. Costumele de epocă, atelierele de manufactură şi demonstraţiile de dansuri medievale vor readuce în Craiova aerul medieval atât de frumos al acelei epoci. Vizitatorii sunt aşteptaţi pentru a vedea pe viu tehnica meşteşugului, dar şi pentru a dobândi informaţii despre cum se desfăşura traiul în timpul domnitorului Mihai Viteazul.
Craiovenilor le doresc să vină în număr cât mai mare în Piaţa Mihai Viteazul, să redescopere jocuri şi dansuri de mult uitate”, a declarat Primarul Craiovei, Mihail Genoiu.

“Azi la Craiova s-a dat startul manifestărilor dedicate lui Mihai Viteazul! Costumele de epoca, tradițiile și meșteșugurile medievale dau un aer aparte orașului în aceste zile. Felicitări administrației craiovene pentru această a sărbătoare intrată în zona de repere ale capitalei Olteniei!”, a declarat senatorul de Dolj, Radu Preda.

 

„Suntem prezenți astăzi la o manifestare cu totul aparte, prin care onorăm memoria ilustrului om politic, strateg și desăvârșit conducător Mihai Viteazul, una dintre cele mai strălucite personalități ale acestor meleaguri, care, prin diplomație și artă militară, a dat sens pentru prima oară ideii de unitate a tuturor românilor.

Triumful operei sale rămâne înscris în paginile de glorie ale istoriei noastre, fiind pentru națiunea română, în epocile care au urmat, o nesecată sursă de putere, curaj și spirit de sacrificiu, pentru a-și urmări consecvent idealul secular, împlinit trei veacuri mai târziu, la 1 decembrie 1918.

Istoricul Nicolae Bălcescu scria: «Unitatea națională fu visarea iubită a voievozilor noștri cei viteji, a tuturor bărbaților noștri cei mari. [...] Pentru dânsa ei trăiră, munciră, suferiră și muriră. A crea o nație!» Dintre acești viteji voievozi, efigia lui Mihai Viteazul s-a întipărit cel mai pregnant în conștiința poporului nostru, personificând ideea de suveranitate și întregire națională.    

În anul dedicat Centenarului Marii Unirii, reușita de la 1600 ne amintește cât de dificil și dureros a fost drumul pe care l-am parcurs până la cea mai importantă împlinire a noastră, ca neam, și ne arată că, între valorile pe care le prețuim, care ne călăuzesc, trebuie să păstrăm mereu unitatea și solidaritatea.

În calitate de președinte al Consiliului Județean Dolj, doresc să adresez sincerele noastre felicitări Primăriei Municipiului Craiova și tuturor celor implicați în buna desfășurare a acestui eveniment și să îndrept către dumneavoastră, toți participanții, cele mai bune gânduri și expresia deplinei considerații", a declarat președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa. 

 

Din program nu lisesc animația stradală, atelierele de manufactură și spectacolele de dans și muzică. Craiovenii au șansa de a învăța cum se confecționau costumele medieval,  ce dansuri se practicau, iar cei mai curajoși pot învăța să tragă cu arcul.

 

 

 
afiseaza mai multe
Adaugă un comentariu
Doresc să primesc un email când cineva comentează
Cei care doresc să fie informaţi în momentul în care un vizitator publică un comentariu nou, pot bifa căsuţa de sub câmpul e-mail.
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Contact:
Adresă: str. M. Kogalniceanu, nr. 3
Craiova, Dolj
Telefon: 0351 431 881
E-mail: anunturi[at]micapi.ro