Politică Business Actualitate Evenimente Sport Administraţie Interviu  
Actualitate
Poliţiştii locali din Craiova - dotaţi cu bodycam-uri
0 Publicat la 14 februarie 2018, ora 13:30, 3202 / 2821 afişări + Revista Micapi
Nota medie 5.8/10 din 794 voturi
   

Începând cu data de 14 februarie 2018, politiștii locali cu atribuții în domeniul circulatie din cadrul Poliției Locale a Municipiului Craiova, vor fi dotati cu minicamere video (bodycam-uri), ce vor fi utilizate în desfășurarea activității.

Polițiștii locali vor filma toate actiunile pe care le desfășoară, precum și procedura de sancționare a persoanelor ce încalcă prevederile OUG 195/2002 actualizată, privind circulația pe drumurile publice.

După efectuarea procedurii de prezentare a identității și calității, acestia au obligatia sa informeze persoana care a savârșit contravenția că urmează să fie înregistrată video și audio discuția cu acesta.

Filmările respective vor constitui probe în instanța pentru susținerea procesului verbal de contravenție, dar și probe – după caz - pentru organele de cercetare penală.

De asemenea, bodycam-uri cu care sunt dotati politiștii locali au si rolul de a descuraja atitudinea agresivă a unor șoferi, dar oferă și o protecție pentru cetățeni, în sensul evitării unui comportament neadecvat din partea politistilor.

Poliția Locală a Municipiului Craiova este dotată cu 10 astfel de camere, de ultima generatie, care pot să filmeze până la 8 ore, în format HD, capsulate, nefiind posibilă intervenția din partea agentului constatator asupra imaginilor filmate si stocate.

Dispozitivele sunt descărcate de un specialist IT la sediul instituției, la fiecare schimb de tură, care codifică imaginile si le stochează pe un server destinat special acestor sisteme de inregistrare.

Imaginile vor fi pastrate intre 6 luni și 3 ani și vor fi puse la dispozitia instantelor de judecată sau organelor de cercetare penala.

Polițistii locali au fost instruiti in mod individual asupra procedurii operaționale privind activitatea de filmare, cu privire la prevederile Legii nr. 677/2001 actualizată privind protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date, având obligația legală stabilită prin Legea poliției locale nr. 155/2010 republicată de a păstra secretul de serviciu.

La rândul ei, Poliția Locală este autorizată ca operator de date cu caracter personal.

De asemenea, Poliția Locală a achizitionat și 3 sisteme fixe de inregistrare video, ce urmează să fie montate pe autospecialele care deservesc Serviciul Circulatie.

În perioada următoarele, cu astfel de bodycam-uri vor fi dotati si politiștii locali cu atributii in domeniul ordinii publice.

 
afiseaza mai multe
Adaugă un comentariu
Doresc să primesc un email când cineva comentează
Cei care doresc să fie informaţi în momentul în care un vizitator publică un comentariu nou, pot bifa căsuţa de sub câmpul e-mail.
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Contact:
Adresă: str. M. Kogalniceanu, nr. 3
Craiova, Dolj
Telefon: 0351 431 881
E-mail: anunturi[at]micapi.ro