Politică Business Actualitate Evenimente Sport Administraţie Interviu Învăţământ  
Actualitate
Sancţiuni aplicate de Poliţia Locală pentru nerespectarea autorizaţiilor de construire
0 Publicat la 5 februarie 2018, ora 09:49, 3809 / 3430 afişări + Revista Micapi
Nota medie 6.1/10 din 1145 voturi
   

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Disciplină în Construcții au desfășurat mai multe acțiuni specifice, punctuale, de verificare a  respectării de către beneficiari și constructori a condițiilor impuse prin autorizația de construire (și documentația aferentă) emisă de către autoritatea locală, în temeiul Legii nr. 50/1991 republicată, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.

Cu această ocazie, pe parcursul anului 2017, au fost identificate 17 cazuri de nerespectarea a documentațiilor tehnice în baza cărora s-au emis autorizațiile de construire, fiind aplicate sancțiuni contravenționale în cuantum total de 286.000 lei.

Potrivit Legii speciale nr. 50/1991 actualizată, până la data de 02.05.2017, amenda minimă prevăzută de lege pentru executarea de lucrări de construire cu nerespectarea prevederilor autorizației și a proiectului tehnic, era de 3.000 lei, iar începând cu această dată, amenda minimă s-a mărit la 50.000 lei.

Astfel, conform dispozițiilor art. 26, alin. (1), lit. b) din Legea nr. 50/1991 actualizată ”constituie contravenţii următoarele fapte, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii, să fie considerate infracţiuni: executarea sau desfiinţarea, cu nerespectarea prevederilor autorizaţiei şi a proiectului tehnic, a lucrărilor prevăzute la art. 3, cu excepţia celor prevăzute la lit. b), c), e) şi g), precum şi continuarea executării lucrărilor autorizate fără solicitarea unei noi autorizaţii de construire în situaţiile prevăzute la art. 7 alin. (15), de către investitor şi executant”, iar potrivit alin. (2) din același act normativ ”contravenţiile prevăzute la alin. (1), săvârşite de persoanele fizice sau juridice, se sancţionează cu amendă după cum urmează: de la 50.000 lei la 100.000 lei, cele prevăzute la lit. b), d), e) şi e^1)”.

În perioada ianuarie – mai 2017, au fost aplicate 12 sancțiuni contravenționale în cuantum total de 36.000 lei (3.000 lei fiecare), iar de la data modificării cuantumului amenzii și până în prezent, polițiștii locali au aplicat 5 sancțiuni contravenționale, în sumă de 50.000 lei fiecare, pentru constatarea nerespectării autorizației de construire, fiind totodată dispusă și măsura de sistare imediată a lucrărilor.

Potrivit legii speciale care reglementează autorizarea executării lucrărilor de construcții, nu se aplică sancțiunea ”avertisment”, amenda nu se plătește la jumătate în termen de 48 ore, iar sancțiunea poate fi aplicată atât beneficiarului (persoană fizică sau juridică, reprezentantului persoanei juridice), cât și constructorului.

 
afiseaza mai multe
Adaugă un comentariu
Doresc să primesc un email când cineva comentează
Cei care doresc să fie informaţi în momentul în care un vizitator publică un comentariu nou, pot bifa căsuţa de sub câmpul e-mail.
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Contact:
Adresă: str. M. Kogalniceanu, nr. 3
Craiova, Dolj
Telefon: 0351 431 881
E-mail: anunturi[at]micapi.ro