Politică Business Actualitate Evenimente Sport Administraţie Interviu  
Actualitate I s-a tras de la un clinci cu Mircea Cornişteanu
Valer Dellakeza a bătut statul român la CEDO
3 Publicat la 27 martie 2013, ora 14:22, 4956 / 1533 afişări Cosmin HORJAN
Nota medie 6.0/10 din 684 voturi
   
Valer Dellakeza, actor la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, va primi despăgubiri din partea statului român, potrivit unei decizii CEDO. Dellakeza a fost judecat şi condamnat pentru defăimarea directorului Mircea Cornişteanu, despre care a spus că este „un regizor de mâna a şaptea”.

Actorul a declarat pentru Micapi că relaţia sa cu Cornişteanu este una cordială, cu toate că acesta l-a acţionat în instanţă. „Este o dreptate morală care mi se face, după atâţia ani grei în care m-am judecat cu statul român. Au fost ani grei în sensul că tot timpul mi s-au cerut documente şi alte înscrisuri de la CEDO. Mă felicit  că am avut puterea să aştept 10 ani! Este o reparaţie morală în primul rând  şi abia după aceea şi o satisfacţie pecuniară prin faptul că îmi voi recupera banii cheltuiţi în proces. Altfel, cu Mircea Conişteanu am o relaţie cordială, ca între regizor şi actor. Nici nu se putea să fie altfel, cu atât mai mult cu cât nu ne putem ocoli”, a spus Dellakeza.

Potrivit realitatea.net, în noiembrie 2001, fiind invitat la o emisiunea realizată de un post local, Niculescu-Dellakeza l-a numit pe directorul teatrului, Mircea Cornişteanu, “un regizor de mâna a şaptea”, se arată în deciza CEDO. Tot în noiembrie 2011, Niculescu-Dellakeza a publicat, într-un ziar local, o scrisoare deschisă în care îl acuza pe director, printre altele, de cumul de funcţii şi de deturnarea de fonduri publice, mai arată CEDO. Potrivit deciziei Curţii, Cornişteanu a făcut plângere împotriva actorului, pentru calomnie. Printr-o decizie din 24 iunie 2003, actorul a fost găsit vinovat de defăimare de către instanţă şi condamnat la plata unei amenzi penale de 10 milioane de lei vechi (1.000 de lei, n.r.), a sumei de 30 de milioane de lei (3.000 de lei, n.r.) cu titlu de prejudiciu moral şi a sumei de 11.730.259 de lei vechi (1.173 de lei, nr.), reprezentând cheltuieli de judecată, către partea vătămată, şi a încă un milion de lei vechi (100 de lei, n.r.).

Actorul craiovean s-a plâns la CEDO invocând articolul 6 - dreptul la un proces echitabil - din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi arătând că a fost condamnat fără a fi audiat, precum şi articolul 10, care stipulează libertatea de exprimare. CEDO a decis marţi că reclamantului i-au fost violate respectivele drepturi şi că acesta este îndreptăţit să primească din partea statului român sumele de: 1.700 de euro, daune materiale, 5.900 de euro, daune morale, şi 200 de euro, cheltuieli de judecată.

 

 
afiseaza mai multe
bouleanu
Care, băăăăă, ăla care făcea bișniță cu aur și cu butelii pe vremea lu ceșcă, ăla sa făcut regizor??? cornișteanu, așa! și cică ar fi fost regizor pe urmă, hai bă să fim serioși, ăla de se uită cruciș și vorbește din vârfu limbi? dăo dracu de treabă dacă și pârlitu ăla de bișnițar
28 martie 2013, 14:14
 
irinahalina
de ce a trebuit ca un cetățean român să-și găsească dreptatea la CEDO? În România nu se mai poate? Sau latifundiarul de Mogoșoaia face legile peste tot ca si in TNC: frica, teroarea, turnătoria, șantajul, da pe el de ce nu-l întreabă numeni cum și-a adunat atâta avere de când e director la Craiova???
28 martie 2013, 13:29
 
cerasela de olt
Deci teroarea a inceput încă de la inceput!!! Politica pumnului în gură. Pe urmă băiatul s-a perfecționat. S-a înconjurat de fideli si turnători pe care îi tine aproape si azi, cu toate că au iesit demult la pensie sau lucrează pe la mii de km . Și îi răsplătește cu solde generoase: pentru serviciile aduse strict persoanei sale. Cei care îi sunt în grații își pot permite orice: să-și bage în spital subordonații luați cu salvarea din timpul programului, să lucreze la Tulcea și să fie plătiți la Craiova, că doar nu dă din buzunar mangafaua...Și pe urmă buzunarul său e cun sens unic: aicidoar intră. Intră de la teatru cu oblăduirea celui mai sărac minister. cel al culturii care îi dă bani, îi plătește călătoriile. Că doar nu degeaba e cel mai plimbat director de instituâie bugetară. Recordman absolut
28 martie 2013, 13:21
 
Adaugă un comentariu
Doresc să primesc un email când cineva comentează
Cei care doresc să fie informaţi în momentul în care un vizitator publică un comentariu nou, pot bifa căsuţa de sub câmpul e-mail.
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Contact:
Adresă: str. M. Kogalniceanu, nr. 3
Craiova, Dolj
Telefon: 0351 431 881
E-mail: anunturi[at]micapi.ro