Politică Business Actualitate Evenimente Sport Administraţie Interviu Învăţământ  
Politică
Și iar vine criza, și iar tac fanfarele…
0 Publicat la 25 mai 2020, ora 23:20, 725 / 616 afişări Sabrina Catrina
Nota medie 6.1/10 din 146 voturi
   

Statele sunt prea neliniștite, liderii prea nervoși, populațiile prea dezamăgite ca să mai poată fi făcut ceva. Europa federală este o victimă evidentă a COVID-19.

 

La fiecare criză a UE, cortinele cad, Beethoven nu se mai aude, discursurile sforăitoare sunt uitate, frontierele se închid, fiecare își vede de propria ogradă, și îi ajută pe ceilalți doar în privat – solidarități istorice vechi – sau dacă asta e în beneficiul său național -, iar realitatea nudă și crudă despre care am vorbit mai sus ni se dezvăluie în fața ochilor. Criza trece, o luăm de la capăt. Iarăși revin politicienii europeni pe scenă, iarăși ni se promite an ever closer union , instrumentiști talentați se adună și interpretează, spontan , Oda Bucuriei prin gările sau aeroporturile elegante ale Europei, iar absolvenții programelor Erasmus, vorba fostului președinte de comisie Jucker, se apropie cultural unii de alții, se căsătoresc și fac copii (nu neapărat în ordinea asta). Și iar vine criza, și iar tac fanfarele…

 

Ce are în plus pandemia de coronavirus cu toată gama de provocări pe care o aduce? În esență, nu a schimbat nimic din mecanismul de reacție. Dar dramatismul și tragismul morților contabilizați cotidian sunt fără precedent. E mult peste tot ceea ce Uniunea Europeană a traversat în toată istoria ei. Această criză nu e ca oricare alta.

În ciuda amenințărilor pe care le vedem cu toții și care ne privesc deopotrivă, soluția Europei unite pare la fel de nerealistă precum era acum 140 de ani, când sociologul român Dimitrie Gusti i-a dezvăluit paradoxurile și utopia. În al doilea rând, prin tragismul ei teribil, dar și frustrările pe care le generează, s-ar putea ca, după această criză – mai ales dată fiind dimensiunea ei economică -, să ne fie imposibil să ne mai punem costumele europene de bal mascat și să revenim la vechea partitură, așa cu făceam de obicei. Pur și simplu, s-ar putea să nu se mai poată.

Paradoxul formidabil la care asistăm astăzi: ceea ce putem spera este ca această criză să nu fie…ultima criză a Uniunii Europene.

 

DAN DUNGACIU

Membru în Consiliul de experți LARICS

Sursa: revista LUMEA

 

 
afiseaza mai multe
Adaugă un comentariu
Doresc să primesc un email când cineva comentează
Cei care doresc să fie informaţi în momentul în care un vizitator publică un comentariu nou, pot bifa căsuţa de sub câmpul e-mail.
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Contact:
Adresă: str. M. Kogalniceanu, nr. 3
Craiova, Dolj
Telefon: 0351 431 881
E-mail: anunturi[at]micapi.ro