Politică Business Actualitate Evenimente Sport Administraţie Interviu Învăţământ  
Actualitate
Avantajul trecerii distribuției de pe verticală pe orizontala
0 Publicat la 19 noiembrie 2018, ora 12:06, 2857 / 2602 afişări Francesca Minovici
Nota medie 6.0/10 din 1021 voturi
   

O alternativă la centralele pe gaz o reprezintă contorizarea individuală, cu distribuție pe orizontală, pentru abonații racordați la sistemul centralizat de încălzire. 

Acest sistem, împreună cu reabilitarea termică a blocurilor, ar putea duce la o scădere semnificativă a facturilor. Pe viitor se ia în calcul realizarea lucrărilor la pachet pe proiectele pe fonduri europene.

Distribuția pe orizontală se realizează prin montarea unor noi coloane pe scara blocului, cu racorduri individuale, robinete de izolare și contoare de energie termicăpentru fiecare apartament (asemănător cu instalațiile de gaz individuale).​

Una din cauzele principale care au dus la debranșări masive de la sistemul de alimentare cu energie termică pentru încălzire al municipiului Craiova (SACET ) a fost şi modul de realizare al instalațiilorinterioare de încălzire ale consumatorilor. Aceasta are în vedere faptul că, furnizarea căldurii se face prin coloane comune (distribuție pe verticală) care nu permit separarea individuală a instalațiilor de încălzire din interiorul apartamentelor. Așa s-a ajuns la disconfort termic în apartamente prin neefectuarea reparațiilor la părțile comune la timp, la neplata facturilor de către unii consumatori, toate aceste aspecte coroborate influențând asupra acumulării de datorii şi blocaje financiare ale societății furnizoare”, a declarat Florin Lungu, directoir cercetare la Termo Craiova.

În prezent, distribuția agentului termic pentru încălzire este prevăzută cu coloane comune de distribuție pe verticală, coloane ce traversează prin apartamente şi care nu permit funcționarea separată a instalațiilor individuale (apartamente) dintr-un condominiu.

Sistemul de distribuție orizontală presupune o alimentare cu agent termic pe două coloane (tur-retur) la încălzire şi una singură la apa caldă de consum prevăzută cu coloană de recircularea apei calde, coloane amplasate pe casa scării. Din acestea se realizează racordurile individuale pentru fiecare apartament, branșamentele fiind prevăzute cu robinete de sectorizare şi buclă de măsură, adică, la încălzire - contor de energie termică, iar la apa caldă - debitmetru. De la aceste racorduri, se realizează, pe orizontală întreaga instalație interioară de încălzire şi apă caldă a apartamentului (conducte de legătură, fitinguri şi robinete termostatate pe fiecare calorifer).

Sistemul de distribuție orizontală are consecințe benefice privind atât posibilitatea reglajului individual (fie din robinetele termostatate din interior, fie din robinetele de sectorizare exterioare - lucru care este neindicat), cât şi facturarea exactă a consumului înregistrat.

1. Independența asigurării căldurii în fiecare apartament față de vecini, odată cu furnizarea agentului termic;

2. Sistem flexibil în care fiecare abonat își va putea regla consumul după posibilitățile de plată, abonații rău-platnici vor putea fi debranșați individual, fără să mai sufere şi vecinii lor;

3. Posibilitatea reconectării apartamentelor deconectate prevăzute cu/fără altă sursă de căldură individuală;

4. Pierderile de agent termic în subsolul blocurilor sunt complet eliminate;

5. Pentru schimbarea distribuției şi contorizarea individuală se aplică tehnologii ce constau în folosirea unor materiale ușoare, rezistente în timp, neafectate de coroziune sau depuneri interioare şi care oferă rapiditate la montaj şi ușurință în asamblare.

6. Se poate da o altă întrebuințare subsolului imobilului;

7. Nu se poluează mediul ambiant şi nici vecinii, pentru că nu se elimină gaze toxice;

8. Se elimină necesitatea verificărilor instalațiilor comune de apă caldă şi căldură din apartamente atunci când nu se permite accesul;

9.  Protecția față de creșterea galopantă a prețului gazului metan la consumatorii casnici reprezintă un alt avantaj al celor branșați la termoficarea centralizată în comparație cu cei ce au un sistem de încălzire individual cu centrală termică pe gaze.

 

Costurile pentru proiect şi părțile comune vor fi suportate de către toți proprietarii de apartamente conectate şi deconectate, iar costurile pentru părțile individuale,  vor fi suportate de către proprietarii apartamentelor branșate.

 

Valoarea orientativă a unei astfel de racordări pentru interiorul apartamentului este în funcție de numărul de camere (de la 1-4 camere).

 

Costurile estimate pe un apartament mediu (2,5 camere) sunt de circa 5000 lei şi cuprind:

Valoare proiect;

Materiale distribuție interioară apartament;

Materiale distribuție casa scării;

Bloc de măsură pentru apă caldă şi încălzire (achiziție, cutie de montaj, montaj, verificare metrologică, punere în funcțiune, garanție, service);

 

Precizăm că aceste costuri sunt negociabile în funcție de furnizorul de materiale, existând şi posibilitatea achiziționării materialelor în rate lunare.

Dezavantajele centralelor termice de apartament:

  • Noxe emise în atmosferă pentru care populația nu plătește;
  • Instalații de alimentare cu gaze naturale instalate pe casa scării – potențial pericol referitor la siguranță locatarilor;
  • Instalațiile individuale de încălzire din apartament fără proiect și executarea de societăți neautorizate, cu materiale necertificate – implicații asupra siguranței și sănătății populației;
  • Evacuarea condensului de la centralele termice de apartament (apă acidă – Ph ---3-4) în instalația comună de canalizare  contribuie la corodarea instalației de canalizare, dacă este realizată din conducte de fontă.

 

 
afiseaza mai multe
Adaugă un comentariu
Doresc să primesc un email când cineva comentează
Cei care doresc să fie informaţi în momentul în care un vizitator publică un comentariu nou, pot bifa căsuţa de sub câmpul e-mail.
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Contact:
Adresă: str. M. Kogalniceanu, nr. 3
Craiova, Dolj
Telefon: 0351 431 881
E-mail: anunturi[at]micapi.ro