Politică Business Actualitate Evenimente Sport Administraţie Interviu Învăţământ  
Actualitate
Fake news-urile din pozele protestatarilor, descoperite de director de programe de la Centrul pentru Jurnalism Independent - CJI
0 Publicat la 12 august 2018, ora 11:33, 4585 / 4286 afişări Mihaela Anton
Nota medie 6.0/10 din 1214 voturi
   
Manipularea online în aczul protestelor de la București este la cote înalte. La fel și naivitatea unora dintre internauți. Se pare că o parte din poze sunt luate din te miri ce țări și prezentate ca fiind de la București. Elementele însă nu se pupă.

Descoperirea a fost făcută de Cristina Lupu, director de programe la Centrul pentru Jurnalism Independent - CJI, București.

 

“Am văzut atât de multe manipulări pe Facebook, zilele acestea, încât am zis că e nevoie de o mini-lecție de educație media.

Astăzi, despre fotografii. Trei exemple: fotografia cu cei 2 frați, fotografia cu tunurile de apă pe protestatari, fotografia cu jandarmul gazând de aproape un protestatar.

1. Dacă ceva e prea frumos să fie adevărat, aproape mereu nu este adevărat. 
2. Dacă ceva elemente din poveste nu se pupă (nu recunoaștem clădirile, sunt două tunuri de apă, deși noi am aflat/văzut că a fost doar unul, haine prea groase pentru sezon), e clar că povestea spusă nu se susține.
3. Dacă ne înfurie foarte tare, e mai bine să verificăm. E posibil să fie adevărat, dar șansele ca cineva să apese pe butoanele noastre emoționale sunt la fel de mari.

Cum verificăm? 
1. Dacă folosim Chrome, click dreapta pe fotografie și selectăm "Search Google for photo". E simplu, e ușor și, de cele mai multe ori eficient. Există, desigur, și alte moduri în care putem face "reverse search", dar dacă începem cu acesta facem un mare pas înainte.

2. Citiți comentariile, mai mult ca sigur cineva acolo a recunoscut sau a verificat fotografia. Dacă nu, și sunteți primii care o verificați, comentați voi și spuneți că este falsă. Pe mine m-au ajutat de foarte multe ori aceste comentarii.

3. Ascultați-vă instinctul. De cele mai multe ori, creierul ne trage un semnal că e ceva în neregulă.

Trăim vremuri foarte emoționale. Acestea sunt cele mai bune momente în care putem să fim manipulați. E bine să ne asigurăm că nu facem jocurile nimănui.

PS. Dacă povestea spusă de fotografie e falsă, nu contează că ne place sau ne servește. O minciună rămâne o minciună, indiferent de condiții. 
#educatiemedia #medialiteracy #stopmanipularii #stopfakenews”, se arată în postarea ei.

 

Restul este can can!  

 

 
afiseaza mai multe
Adaugă un comentariu
Doresc să primesc un email când cineva comentează
Cei care doresc să fie informaţi în momentul în care un vizitator publică un comentariu nou, pot bifa căsuţa de sub câmpul e-mail.
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Contact:
Adresă: str. M. Kogalniceanu, nr. 3
Craiova, Dolj
Telefon: 0351 431 881
E-mail: anunturi[at]micapi.ro