Politică Business Actualitate Evenimente Sport Administraţie Interviu Învăţământ  
Actualitate După decenii întregi de vid religios, meteienii au din nou unde se ruga
FOTO. Biserica de la Meteu s-a târnosit sub hramul Sf. Constantin şi Elena
0 Publicat la 24 iunie 2014, ora 13:30, 5809 / 2962 afişări +Cosmin Horjan
Nota medie 6.0/10 din 945 voturi
   
La Meteu ajungi mai greu: ieşi din Brădeşti trecând pe lângă casa-fortăreaţă de la ieşirea din comună, traversezi Brădeştii Bătrâni cum îi zic oamenii locului, treci şi de sonda din câmp, iar apoi faci undeva stânga pe deal. Că dacă mergi înainte dai în stâna ciobanului care te-ntoarce şi-ţi zice să te uiţi după fântâniţă. Prima oară a fost mai greu, dar a doua oară am avut noroc cu indicatorul rustic pus la răscruce de drumuri: Biserica Meteu, la stânga.

Sâmbăta trecută a avut loc târnosirea Sfintei Biserici din Meteu, purtând hramul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Sau, cum ne zice tanti Leana, pe care am întâlnit-o pe drum, “s-a slobozât biserica”. La inaugurarea lăcaşului s-a strâns aproape tot satul. Vreo sută de babe, moşi şi vreo câţiva tineri care au bunici sau alte rude pe la Meteu, că de locuit nu locuiesc aci. Plus 10 prelaţi de la Mitropolie care au ţinut slujba.

Lăsăm maşina cam la juma` de kilometru de aşezământul cu pricina din cauza aglomerării nemaivăzute de pe uliţe. Ne lăsăm conduşi de o ceată de bătrâni care cară după ei pomeni pentru morţi pentru că cimitirul e în aceeaşi curte cu biserica. Aşa e tradiţia, “când se sloboade o biserică se aduc împărţâturi pentru morţi şi se dau la oamenii mai sărmani”, zice din baston nea Grigore. În curtea bisericii stau întinse zeci de cearceafuri şi pături ţărăneşti pline cu colaci, colive, prăjituri cumpărate de la magazin, bucăţi de carne scoase de la găleată şi şniţele luate de la oraş. Ca la picnic, dar cu muzică religioasă, nu cu obişnuitele manele de pe malul Jiului. Câinii satului stau şi ei atârnaţi pe la lângă cruci. Speculează orice neatenţie a oamenilor ca să mai fugă cu câte-un colac în boturi. Unul mai scheletic are coastele care par să-i strâpungă blana de nemâncat ce e. Adulmecă un cearceaf şi haleşte, selectiv, o pecie. „Ioane, vezi mă că fugi câinele cu mâncarea, fir-ar al dracu` el!”. „Taci fă că suntem la beserică! Mânâncă şi el pomană, o duce mai bine pe lumea ailaltă!”, polemizează Ion şi Măria de la căpătâiul unui mort, sprijiniţi fiecare de câte-o cruce crăpată de vreme.

 

Şi preot, şi erou

 

Altminteri oameni al căror comportament de masă nu diferă vizibil de cel al ţăranului autentic, pe meteieni (sau meteuani) nu-i găseşti definiţi nici în DEX. Unii-şi zic aşa, alţii altcumva. Dar toţi sunt deschişi şi sinceri. “N-am mai văzut niciodată aşa de multă lume adunată la noi în sat. La plecare să vă uitaţi pe stânga, să vedeţi biserica veche. Se mai vede un părete din ea. A venit o apă mare şi a luat-o, da` au trecuti cincizăci de ani de-atunci”, ne zice un sătean. Ne-am uitat după biserica veche la plecare, dar n-am zărit decât o punte din lemn peste o râpă. În rest, multe case părăsite, cu vegetaţie dezvoltată abundent direct din pardoseală, crescută prin ziduri şi acoperăminte.

La târnosire a fost vreme mohorâtă, dar lumea n-a stat acasă. Evident că n-a stat acasă nici părintele Tănasie, “un popă bun şi cu har”. Tatăl acestuia este cel care a contribuit decisiv la ridicarea bisericii de la Meteu. A venit cu bani de la el, a mai strâns de la săteni, plus ce-a mai agonisit de la oameni cu dare de mână şi a înălţat biserica asta. “Aşa să scrieţi în articol, că e erou. Eroul de la Meteu”, ne zice părintele Tănasie, fiul. Pe plăcuţa inaugurală scrie că şi primarul Ion Răcăreanu a avut o contribuţie majoră la ridicarea bisericii. Edilul e mai modest şi arată cu mâna spre oameni când vorbeşte despre asta. „Oamenii au dat, fiecare cât a putut. Suntem bucuroşi că sătenii de la Meteu au şi ei biserica lor de acum. Nici nu ştiu câţi ani sunt de când nu mai era biserică aici. În orice caz, eu nu am prins-o”, spune primarul.

 

Satul cu de toate

 

Oamenii de la Meteu aveau neapărată nevoie de biserică. Înainte se ţineau slujbe la cimitir, dar în aer liber, direct sub cer. Acum e lăcaş sfânt, iar preotul de la Tatomireşti nu mai e nevoit să facă naveta. “Înainte venea popa de la Tatomireşti când aveam vreun mort în sat. Venea, îi făcea slujba, iar noi îl duceam la cimitir cu căruţa. Nu aveam unde să ducem mortul la biserică. Tatomireştiul e departe”, ne spune un alt localnic de sub pălăria neagră, de pe vremea lu` „tătuca”. “Nunţi nu se făceau aici, pentru că nu aveam biserică. Toată lumea se ducea la Tatomireşti. Acum e altceva, avem popă al nostru şi am auzit că vor de la Arhiepiscopie să-l avanseze, că e popă bun”. O doamnă îmi face vânt din pragul bisericii. "Vine primarul, dă-te aşa!".

Armata de înalţi prelaţi însărcinată cu inaugurarea şi-a făcut treaba cu stoicism. N-au ţinut cont că s-au umplut de noroi pe pantofi, au miruit fiecare unghi al bisericii. Au citit din scriptură şi au uns cu ulei sfinţit altarul, icoanele, pereţii. Enoriaşii cei mai în vârstă parcă sorbeau din priviri fiecare mişcare a preoţilor, ca într-un ritual sacru de iniţiere.

Drumul de întoarcere ne-a fost cam revelator. Un mânz lingea oglinda retrovizoare a unui Merţan 4 X 4 şi începuse să-şi înfigă dinţii în chedere. De altfel, uliţa era plină de maşini, unele dintre ele chiar scumpe, de teren. Dintr-una au coborât câţiva dintre prelaţii veniţi de la Craiova, iar din celelalte oameni care muncesc la oraşe, dar au neamuri la Meteu. Semn că oamenii de aci nu au prea multe lipsuri. E şi cablu, e şi lumină, e şi fix, numai semnal la mobil nu găseşti. Numai părintele Tănasie a coborât dintr-un Opel vechi, cu motor de 1,2.

 

“În sâmbăta de 21 iunie a anului 2014, la Meteu s-a realizat târnosirea Sfintei Bisericii din localitate, purtând hramul "Sf. Împăraţi Constantin şi Elena". Evenimentul a avut loc în prezenţa reprezentanţilor Bisericii Ortodoxe Române şi a numeroşilor credincioşi care au ţinut să fie prezenţi la slujba de sfinţire, indiferent de starea vremii. Aprecieri şi mulţumiri sunt datorate tuturor persoanelor fizice şi juridice care au facut posibilă dorinţa enoriaşilor şi a preotului paroh, dar mai ales Consiliului Local şi Primăriei comunei Brădeşti, în frunte cu dl. primar Ion Răcăreanu”, comunicat Primăria Brădeşti.

 
afiseaza mai multe
Adaugă un comentariu
Doresc să primesc un email când cineva comentează
Cei care doresc să fie informaţi în momentul în care un vizitator publică un comentariu nou, pot bifa căsuţa de sub câmpul e-mail.
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Contact:
Adresă: str. M. Kogalniceanu, nr. 3
Craiova, Dolj
Telefon: 0351 431 881
E-mail: anunturi[at]micapi.ro