Politică Business Actualitate Evenimente Sport Administraţie Interviu Învăţământ  
Actualitate
Radu Preda: “Parastas guvernamental cu pretenții de cununie”
0 Publicat la 6 iulie 2020, ora 10:29, 1221 / 1133 afişări Micapi
Nota medie 5.9/10 din 514 voturi
   
Senatorul Radu Preda a luat atitudine față de ceea ce se petrece în ultima vreme în România.

“Nu știu alții cum sunt, vorba lui Creangă, dar eu știu că îi mulțumesc lui Dumnezeu că noi, românii, avem în genă inventivitatea, creativitatea, adaptabilitatea.

Ce ne-am fi făcut dacă după 1990 nu ne-am fi pus gospodărește pe treabă și ne-am fi declarat învinși de schimbările de atunci, care ne luau, după atâția ani de economie socialistă, complet pe nepregătite? Ingineri, subingineri, mecanici, în general, ”tehnicii” rămâneau pe drumuri, de unde până atunci erau baza industriei și mândria țării. Muncitorii nu mai aveau locuri de muncă și ziua de muncă începând de la 6 dimineața, cu navete pe cocoșatelea, devenea o simplă amintire. Locuitorii blocurilor comuniste, oameni obișnuiți, cu slujbe dintre cele mai obișnuite deveneau, presați de vremuri, întreprinzători de ocazie și, mai ales, de nevoie. Nu era loc în Craiova sau în București ori în alte orașe mari, unde să nu vezi la orice colț de strada un ”butic”, o dugheană sau, pentru cei care aveau ceva dare de mână, un spațiu comercial improvizat în holul blocului unde toată lumea vindea ceva. Unele spații comerciale de acest gen mai există și astăzi, mai ceva ca ruinele romane, și au chiar și program nonstop, pentru mântuirea sufletelor vreunui trecător însetat sau înfometat.
Și atunci, pentru că am reușit să supraviețium, așa cum am putut, nici mai mult, nici mai puțin, îmi vine să îl contrazic pe Dostoievski care scria sentențios și morbid: ”Omul e prost. Fenomenal de prost!”, și să îl dezaprob pe Andrei Pleșu care conferenția despre prostie în 2015: ”Toți suntem proști din când în când: spunem prostii, facem prostii, ne purtăm prostește...votăm prostește!”
Nu, domnule Pleșu, poporul român nu este prost și nu se lasă păcălit de promisiuni guvernamentale ridicole. Dacă nu aș fi în politică de atâta vreme, poate nu v-aș contrazice, dar știu că se poate conta pe români.
Este adevărat că acum ne aflăm iar la cotitură, ca și în 1990, ca și în 2009, și că ”marea mahmureală”, vertijul crizei economice în context de pandemie ne poate trânti la pământ din nou. Este la fel de adevărat că Guvernul PNL încearcă să ne tragă tuturor preșul de sub picioare și prezintă un plan de redresare economică care miroase de departe a hoit îngropat la vecini, sub pragul casei.
Ba mai mult, fură cu nerușinare idei din planul nostru de guvernare și nici nu observă că unele au fost deja puse în practică. Penibilă și patetică în același timp, această manevră îmi amintește de povestea lacrimogenă a fetiței din schița lui I.A. Bassarabescu, ”Un om în toată firea”, fetița orfană de mamă care își lăsa tatăl să copieze după ea la examen.
Ce nu înțelege premierul actual este faptul că nici noi, P.S.D., nu suntem ”fetița orfană”, nici el nu este autorul moral al unei lucrări fără prihană și care să reziste testului de ”virgo intacta.” Laboratoarele partidului său sunt asemenea șvaițerului: au găuri și primesc inspirația de oriunde se poate, chiar și de la vivat opoziția, pentru că lenea și indolența sunt vecine bune, indiferent de pretențiile snoabe ale unui partid aflat la putere conjunctural și nu prin voința populară.
Ceea ce PNL a vrut să celebreze la Clubul Diplomatic, pe pajiștea care a găzduit de-a lungul vremii nunți, botezuri etc., drept triumf, progres, soluții ingenioase de redresare economică, nu este decât o tristă comemorare a unei morți anunțate, a unui colaps economic pe care, chiar dacă nu ești specialist în finanțe, îl poți vedea cu ochiul liber. Și nu spun acest lucru cu bucurie în suflet, dimpotrivă! Numai că să prezinți un cortegiu funerar drept o nuntă, mi se pare de un grotesc inimaginabil, demn de regia lui Silviu Purcărete, cu filmul său de debut: ”Undeva în Palilula”.
Planul de relansare economică nu rezistă testului viabilității și sfidează bunul simț și inteligența nativă a românului. Conceput ca o peltea universală de scheme elucubrante de subvenții-ventuză tot din banii contribuabililor, pune zahăr pe colivă cu promisiunea în care nu mai crede nici tușa Floarea de la țară, a investițiilor în prag de alegeri. Ca să nu mai vorbim despre ideea fondului de investiții în sine, o ideea deloc nouă, preluată cu pompă și morgă de fals specialist în economie de premierul Orban. Peste 3000 de km de autostradă și drumuri expres în perioada 2020-2030 pe unde nenea Gelu va putea circula fermecat de frumusețile patriei cu bicicleta si pantalonii suflecați prinși cu ac de siguranță sau cu Dacia Logan cumpărată din pensia majorată cu doar 10%, în loc de 40% promiși, pentru că ”nu sunt bani sufieicenți pentru alocații și investiții!”
Domnule în negru, suntem sătui de idei, de relansări, de tehnocrați care au trecut prin Capitală doar atât cât ”să ne reformeze” cu idei de la Bruxelles economia noastră mai altfel și au moșit un fel de ”Asfalt tango” în regie de capitalism ”de cumetrie”.
Vă asigurăm, domnilor de la guvernare, că moțiunea de cenzură vă așteaptă după ușă și nu își va întârzia apariția. Vom fi mai punctuali decât destinul, chiar dacă suntem în sesiune extraordinară”, a punctat senatorul PSD Dolj.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
afiseaza mai multe
Adaugă un comentariu
Doresc să primesc un email când cineva comentează
Cei care doresc să fie informaţi în momentul în care un vizitator publică un comentariu nou, pot bifa căsuţa de sub câmpul e-mail.
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Contact:
Adresă: str. M. Kogalniceanu, nr. 3
Craiova, Dolj
Telefon: 0351 431 881
E-mail: anunturi[at]micapi.ro