Politică Business Actualitate Evenimente Sport Administraţie Interviu Învăţământ  
Actualitate Măsură fără precedent
UE loveşte în conturile ruşilor din Cipru
0 Publicat la 16 martie 2013, ora 16:23, 5598 / 2378 afişări Virgil Motroc
Nota medie 5.8/10 din 1010 voturi
   
Pentru a salva Cipru din criza datoriilor, ministrii de finante ai zonei euro au aprobat astazi un plan în valoare de 10 miliarde de euro. La aceasta se adaugă o măsură fără precedent : depozitele din bancile cipriote vor fi taxate cu pana la 10% , cumulând astfel alte 5,8 miliarde de euro.

Cea mai mare parte a ajutorului financiar este destinata recapitalizarii bancilor cipriote, ale caror active sunt de 5 ori mai mari decat economia Ciprului. “Deoarece este vorba de ajutoare pentru stabilitatea financiară din Cipru, este corect să se ceară o contributie si din partea tuturor titularilor de depozite", a declarat ministrul olandez al Finantelor, Jeroen Dijsselbloem, cel care conduce grupul de ministri din zona euro. El a mentionat ca industria financiara a Ciprului este de 5 ori mai mare decat a economiei tarii.

De menţionat este că peste jumătate din deţinătorii depozitelor bancare sunt ruşi sau companii ruseşti iar politica financiară relaxată a ciprului a transformat insula într-un mic paradis fiscal.  Măsura însă, a încins spiritele în rândul ciprioţilor de rând care s-au trezit astăzi cu atm-urile blocate si cu imposibilitatea de a efectua tranzacţii online.  Oficialităţile au profitat şi de faptul că luni în Cipru e sărbătoare naţională iar până marţi, când se vor deschide băncile, toate depozitele bancare vor fi taxate cu aproximativ 10% . Deponentii vor primi în schimb actiuni la bănci cu titlu de despăgubire, actiuni cu o valoare echivalenta a taxei pe depozite, ceea ce i-ar putea determina sa-si pastreze in continuare economiile in banci.

 
afiseaza mai multe
Adaugă un comentariu
Doresc să primesc un email când cineva comentează
Cei care doresc să fie informaţi în momentul în care un vizitator publică un comentariu nou, pot bifa căsuţa de sub câmpul e-mail.
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Contact:
Adresă: str. M. Kogalniceanu, nr. 3
Craiova, Dolj
Telefon: 0351 431 881
E-mail: anunturi[at]micapi.ro