Politică Business Actualitate Evenimente Sport Administraţie Interviu Învăţământ  
Actualitate
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a mai primit o donție
0 Publicat la 25 august 2018, ora 09:24, 4397 / 4134 afişări Francesca Minovici
Nota medie 6.0/10 din 1113 voturi
   
Vă mulţumim pentru votul acordat!
Lucian Dindirică, managerul Muzeului Cărții și Exilului Românesc continua să alerge prin lume după cărți. Iar rezultatele continua să se vadă.

Despre ultima achiziție aflăm chiar de pe pagina directorului de la Aman de facebook, printr-o postare din biroul regizorului Andrei Șerban, postare făcută de la Universitatea Columbia din New York:

“Work in progress. Marele regizor român “se întoarce” acasă prin donația pe care o face către Muzeul Cărții și Exilului Românesc care se înființează la Craiova, în cadrul Bibliotecii Alexandru și Aristia Aman. Documentele pe care cu generozitate ni le dăruiește se vor constitui în Fondul Andrei Șerban. Colecția sa se alătură celor deja existente: Basarab Nicolescu, Mircea Eliade, Vintilă Horia, Leonid Mămăligă, Șerban Popa, Paul Barbăneagră, Cenaclul de la Neuilly sau Asociația Hyperion.”

 

Andrei Șerban s-a născut la București în anul 1943, iar după o muncă asiduă în România, din 1992 este profesor de artele spectacolului şi director al Centrului pentru Studii Teatrale "Oscar Hammerstein II" la Universitatea Columbia, New York.

Este absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti (1968), clasa profesorului Radu Penciulescu, potrivit www.bulandra.ro.

 

De-a lungul carierei i-au fost decernate numeroase premii: Premiul "Best Performance" cu piesa "Şeful sectorului suflete" de Alexandru Mirodan, cu ocazia Festivalului Internaţional Studenţesc de la Zagreb (1965); Premiul UNITER pentru întreaga sa activitate (1995); Premiul "Elliot Norton" pentru Îndelungată Excelenţă în Teatru, unul dintre cele mai prestigioase premii de teatru din Statele Unite (1999); Premiul de regie "George Abbot" pentru contribuţia adusă la definirea teatrului american în secolul XX (1999); Premiile UNITER pentru cel mai bun spectacol şi cel mai bun regizor pentru spectacolul "Unchiul Vania" (2008); Premiul de excelenţă "Robert Brustein" (SUA, Boston, 2009); Premiile UNITER pentru Cel mai bun spectacol şi pentru Cea mai bună regie, pentru spectacolul "Strigăte şi şoapte" (2011); Premiul Lux Mundi acordat în cadrul Galei Premiilor Radio România Cultural (2013); Premiul de excelenţă la Gala Comediei Româneşti - festCO (2016).

 

A primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj (2006) şi al Universităţii de Arte "George Enescu" din Iaşi (2012).
A fost distins cu Ordinul Naţional "Steaua României" în Grad de Mare Cruce pentru întreaga sa carieră la 22 decembrie 2008, distincţia fiindu-i înmânată la Paris de către ambasadorul României Teodor Baconschi, cu prilejul prezentării, în perioada 19-20 decembrie, a spectacolului "Spovedanie la Tanacu"

 

 
afiseaza mai multe
Adaugă un comentariu
Doresc să primesc un email când cineva comentează
Cei care doresc să fie informaţi în momentul în care un vizitator publică un comentariu nou, pot bifa căsuţa de sub câmpul e-mail.
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Contact:
Adresă: str. M. Kogalniceanu, nr. 3
Craiova, Dolj
Telefon: 0351 431 881
E-mail: anunturi[at]micapi.ro