Politică Business Actualitate Evenimente Sport Administraţie Interviu Învăţământ  
Actualitate
Primul documentar românesc despre naştere
0 Publicat la 29 mai 2014, ora 16:22, 7120 / 3306 afişări C.V.
Nota medie 6.0/10 din 1465 voturi
   
Vă mulţumim pentru votul acordat!
“Îndrăznesc să nasc aşa cum vreau” este un film documentar al Lion Mentor Association, realizat de Irina Thiery. Este vorba despre un film realist care prezintă naşterea naturală nu numai din perspectivă pur medicală, ci şi din perspectivă spirituala a mamei care alege să nască aşa cum îşi doreşte, cu blândeţe şi calm, fără traumă şi teroare. Filmul este promovat într-un turneu naţional şi va ajunge în curând şi la Craiova.

“Ştiam despre naştere că este un moment tainic, dar acum am convingerea că trupul femeii este perfect făcut pentru naştere. Sarcina nu este o boală. Naşterea se realizează de la sine. Nu e uşor, dar modul în care se declanşează şi modul în care se implică deopotrivă copilul şi mama arată că este ceva firesc şi că trupul femeii este făcut să nască” spune în documentar Gheorghe Butuc, tatăl a trei copii.

“Îndrăznesc să nasc aşa cum vreau” este un documentar despre doctori, sistem şi proceduri standard precum cezariana sau epiziotomia, despre abuzurile psihice şi fizice, un film despre naşterea acasă, decizii asumate, femei informate, rolul tăticilor la naştere şi miturile despre naştere. “Gravida este percepută ca o persoană sănătoasă sau gravida trebuie percepută ca o persoană bolnavă? Evident că nu o percepem ca pe o persoană bolnavă, dar trebuie percepută ca o pacientă, ca un om care are probleme de sănătate!”, explică prof. univ. dr. Anca Florin Alex.

Filmul răspunde multor întrebări şi mituri create în jurul naşterii, analizând opţiunile şi dezbătând drepturile femeii, aşa cum sunt ele înţelese în sistemul sanitary românesc. Documentarul “Îndrăznesc să nasc aşa cum vreau” îşi propune să informeze mamele şi viitoarele mame atât despre tipurile naşterii, cât şi despre drepturile lor şi ale copiiilor lor la naştere şi nu în ultimul rând să sensibilizeze populatia în legătură cu procesul fiziologic al naşterii. “Pe femeile care nasc în spitale le sfătuiesc să se informeze ce drepturi au şi să şi le apere. Dacă aşteaptă ca altcineva să le apere, e ca în societatea românească, când toţi aşteptăm să fie unul care să vină aşa…să ne salveze şi noi să stăm în spate”, declara prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Oraşele programate în luna iunie pentru lansarea filmului sunt Constanţa, Târgovişte, Craiova, Târgu Mureş, Suceava, Iaşi, Sibiu, Galaţi, Timişoara, Baia Mare şi Bistriţa.

În Craiova, evenimentul se va desfăşura la Teatrul pentru Copii şi Tineret Colibri.

Filmul este în limba română, iar intrarea este liberă. 

 
afiseaza mai multe
Adaugă un comentariu
Doresc să primesc un email când cineva comentează
Cei care doresc să fie informaţi în momentul în care un vizitator publică un comentariu nou, pot bifa căsuţa de sub câmpul e-mail.
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Contact:
Adresă: str. M. Kogalniceanu, nr. 3
Craiova, Dolj
Telefon: 0351 431 881
E-mail: anunturi[at]micapi.ro