Politică Business Actualitate Evenimente Sport Administraţie Interviu Învăţământ  
Interviu
Interviu cu Andrei Dogaru, președintele Consiliului Județean al Elevilor
0 Publicat la 20 septembrie 2017, ora 22:49, 10911 / 6493 afişări Răzvan Iova
Nota medie 5.9/10 din 2433 voturi
   
Andrei Dogaru este un licean de 18 ani care ocupă funcția de președinte al organizației ce apără interesele elevilor la nivel de județ, Consiliul Județean al Elevilor. Andrei conduce C.J.E. de aproximativ un an, timp în care a reușit mai multe proiecte.

Vocea elevilor din Dolj a acceptat invitația noastră pentru a lua parte la un interviu și de a ne prezenta mai multe aspecte legate de funcția sa.

 

Reporter Micapi: Salut, Andrei. Ce înseamnă această funcție de Președinte al Consiliului de Elevi și ce reprezintă pentru tine? 

Andrei Dogaru: "Salut, funcția reprezintă doar o dorință foarte mare de implicare, de schimbare și o dovadă de asiduitate. Președintele CJE are rolul de a coordona Adunarea Generală, și, implicit, de a se asigura că drepturile elevilor sunt respectate în tot județul."

 

R.M.:Cum ai ajuns în această postură?

Andrei Dogaru: "Există o metodologie de alegeri elaborată de Consiliul National prin care sunt aleși elevii reprezentanți. După depunerea dosarului de candidatură si validarea acestuia, în cazul CJE, președintele este ales de către Adunarea Generală (formată din toți președinții Consiliilor Școlare)."

 

R.M.: Ce proiecte ai reușit în calitatea ta de președinte și ce iți mai propui până la terminarea mandatului?

Andrei Dogaru: "Proiecte au fost chiar foarte multe pot spune. În primul rând,  am reorganizat cumva structura, am fondat o comisie județeană de etică, un birou de presă. Cele mai cunoscute proiecte au fost cenaclul literar „Mansarda”, clubul județean de lectură „Eden” si CJE Project Incubator. Ele sunt foarte multe. Întregul raport de activitate este postat pe pagina de Facebook a Consiliului Județean al Elevilor Dolj. Având în vedere că mandatul meu se va termina în noiembrie și nu a mai rămas foarte mult timp, lucrez alături de colegii mei la obținerea de fonduri pentru o Conferință Națională de Reprezentare. Pot venii elevi din toata țară care vor invața despre drepturile lor și cum pot cere aplicarea acestora."

 

R.M.: Care sunt cele mai frecvente probleme de care se lovesc elevii din Craiova?

Andrei Dogaru: "Concret, încălcarea statutului elevului pe motivul că există un regulament intern de organizare. Acest lucru este menționat in Ordin de Ministru: Orice regulament inferior Statului care nu este în concordanță cu acesta, se abrogă de drept. Cele mai incălcate drepturi sunt cel prin care elevii majori au dreptul sa părăsească incinta unității de învățământ, respectiv consemnarea absențelor sau a notelor ca mijloc de corecție."

 

R.M.: Ce ai schimba la actualul sistem de învățământ?

Andrei Dogaru: "Întreg sistemul trebuie reformat, dar, în principal, trebuie schimbată mentalitatea care ne determină să credem că nu avem drepturi în școală."

 

R.M.: Cum este relația cu Inspectoratul Școlar Județean? Ești sprijinit în ceea ce vrei să obții?

Andrei Dogaru: "Am fost susținuti de I.S.J. în multe situații, dar niciodată conduși. Suntem o structură independentă în ceea ce privește politicile de tineret. Noi suntem parteneri cu ei, nu o substructură."

 

R.M.: Cum crezi că va arăta sistemul de învățământ peste 10-15 ani?

Andrei Dogaru: "Am speranța că va deveni un sistem performant. Nu poate fi vorba de o imagine clară a ceea ce va urma, datorită schimbărilor excesive intr-un timp foarte scurt."

 

R.M.: S-a schimbat modul în care relaționezi cu colegii și cu profesorii de când ești președinte CJE?

Andrei Dogaru: "Relația cu profesorii s-a agravat puțin. Mulți nu pot accepta ca un elev să le spună că încalcă legea și nu sunt dispuși să ne asculte. Principala vină aparține directorilor(nu generalizez) care permit abuzuri și nu dezvoltă un sistem de invățământ bazat pe elev, așa cum ar trebui, ci pe strictețe."

 

R.M.: Găsește 3 cuvinte pentru a caracteriza mediul școlar din județul nostru.

Andrei Dogaru: "Nu pot utiliza doar trei cuvinte, dar sumar, aș putea spune că, din punct de vedere educațional, județul nostru are un potențial imens, dar peste care încă se mai văd strident urme „comuniste”."

 

R.M.: Am văzut că o mare problemă căreia tu îi vrei rezolvare este cea a elevilor de peste 18 ani care nu sunt lăsați să părăsească incinta școlilor până la finalul orelor. Ne poți spune mai multe despre acest lucru?

Andrei Dogaru: "Am anunțat Inspectoratul în legatură cu cele 3 cazuri. Unul singur a fost rezolvat. Dacă în decursul acestei săptămâni nu se va primi o rezolvare, voi fi nevoit să sesizez Camera de Control a Ministerului Educației. Este o încălcare a Statului Elevului, capitolul II, art 15. Lit. K) aprobat prin Ordin de Ministru. Mi se pare aberant ca niște directori să nu fie capabili să facă diferența între un OM și un Regulament Intern. Nu susțin absenteismul sau abandonul școlar, doar dreptul la liberă circulație, așa cum este garantat de Constituție. Menționez că este vorba doar de elevii majori."

 

R.M. Dacă ar fi să le comunici ceva tuturor elevilor din Dolj, ce le-ai spune? 

Andrei Dogaru: "Să aibă curajul de a-și susține punctele de vedere și de a se împotrivi abuzurilor spre un sistem benefic tuturor."
 

 

 

 
afiseaza mai multe
Adaugă un comentariu
Doresc să primesc un email când cineva comentează
Cei care doresc să fie informaţi în momentul în care un vizitator publică un comentariu nou, pot bifa căsuţa de sub câmpul e-mail.
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Contact:
Adresă: str. M. Kogalniceanu, nr. 3
Craiova, Dolj
Telefon: 0351 431 881
E-mail: anunturi[at]micapi.ro