Politică Business Actualitate Evenimente Sport Administraţie Interviu Învăţământ  
Interviu
Interviu cu Radu Preda, noul președinte al Comisiei pentru cultură și media din Senat (I)
0 Publicat la 19 septembrie 2017, ora 00:22, 9082 / 7123 afişări Răzvan Iova
Nota medie 6.0/10 din 2462 voturi
   
Radu Preda ocupă o nouă funcție în Senatul României. Acesta va fi noul președinte al Comisiei pentru cultură și media din Senat.

Senatorul a acceptat invitația noastră de a ne explica ce presupune noua funcție.

 

Reporter Micapi: Aveți o nouă funcție în Parlament. Ne puteți spune ce reprezintă aceasta?

 

Radu Preda: "Orice nouă funcție presupune noi responsabilități. Am fost mandatat de către colegii mei pentru a ocupa această Comisie la începutul sesiunii parlamentare. Postul rămăsese vacant după plecarea actualului ministru al Culturii, Lucian Romașcanu, iar eu am primit girul colegilor și mă onorează faptul că s-au gândit la mine și sper să mă ridic la nivelul așteptărilor colegilor mei."

 

R.M.: Vă așteptați la această propunere?

 

Radu Preda: "Sincer, când am fost trimis de către alegătorii doljeni în Parlament mă așteptam să muncesc foarte mult, ceea ce s-a și întâmplat. Cred că în urma muncii pe care am depus-o, am ajuns pe lista scurtă pentru această comisie grea, din care fac parte doi foști miniștri. O comisie care trebuie să fie garantul lucrurile bune care trebuie făcute la Televiziunea Română, Radioul public sau să traseze liniile directoare pentru politica culturală a României."

 

R.M.: Presupun că v-ați făcut o primă opinie asupra a celor ce se întâmplă în noua funcție. Care sunt concluziile și ce vreți să faceți în continuare?

 

Radu Preda: "Pentru viitor ceea ce mi-aș dori eu și ceea ce cred că ne-ar ajuta ar fi o flexibilizare a relației dintre cetățeanul consumator de cultură și instituțiilor de cultură. O descentralizare a actului cultural, iar aici vorbim de cinematografe care să meargă de la nivel central la autoritățile locale, dar și de investiții ale statului român în instituțiile de cultură. Vorbim de o parte de media care trebuie să gestioneze relațiile de pe piața media, de toate acele legi care asigură drepturile de autor, modul de funcționare ale instituțiilor de cultură."

 

R.M: Ce aveți în subordine?

 

Radu Preda: "Componenta de la grup public de Televiziune publică, Institutul Cultural Român și C.N.A. Sunt lucruri pe care le gestionăm. De asemenea, avem relații cu Ministerul Culturii."

 

R.M.: Nu trebuie uitat că ați plecat de la Craiova, cum se văd ultimele realizări pe plan local de la București?

 

Radu Preda: "Craiova este un oraș viu, orașul se mișcă așa cum era normal. Am avut o strângere de inimă când am plecat, însă lucrurile se mișcă cum trebuie să se miște. Proiectele pornite pe timpul mandatului primarului Lia Olguța Vasilescu iși găsesc finalizare și mă bucură faptul că nu se simte o schimbare de echipă. Avem o echipă de oameni capabili. Vreau să punctez că suntem pe ultima sută de metri pentru finalizarea stadionului de fotbal, iar despre această realizare se va vorbi și peste generații. Pot să spun că închidem un top de proiecte pe care ni le-am asumat în 2012, realizări ale PSD. Suntem un oraș reper în România, Craiova fiind într-un top fruntaș al orașelor în care se mișcă lucrurile în România."

 

R.M.: Unul dintre proiecte la care ați ținut, cele 87 de străzi de pământ care urmează a fi asfaltate, este pe cale de a demara, fiind în procedura de licitație.

 

Radu Preda: "Din punctul acesta de vere, eu în calitate de administrator public m-am preocupat foarte mult de bunăstarea cetățenilor. Aici este de punctat că Guvernul a alocat bani pentru anumite străzi. Mă bucură faptul că se lucrează intens în Craiova. În momentul de față, pe acele străzi cu pământ noi avem utilități, iar asfaltarea este un pas spre secolul XXI. Sper ca Mihai Genoiu să ducă la finalizare proiectul, pentru că este foarte greu. Sper că nimeni nu așteaptă ca aceste străzi să fie gata peste noapte, fiind o treime din Craiova. Sunt proiecte ambițioase."

 

R.M.: Revenind la stadion, este acesta obiectivul care să propulseze Craiova în topul orașelor europene la nivel de evenimente?

 

Radu Preda: "Cred că infrastructura sportivă a Craiovei, care va culmina cu stadionul, poate să aducă evenimente majore în Craiova și să-l trimită în topul orașelor care pot găzdui evenimente  de nivel european și mondial. Cred că provocarea administrației este să ducă la finalizare noul stadion atletism, iar când acesta va fi gata, infrastructura sportivă va fi completă. În Craiova vor putea veni Depeche Mode, Metallica, iar aici se pot juca meciuri cu stadionul plin, iar craiovenii sunt mari consumatori de sport. Trebuie să facem oamenii să vrea să rămână în Craiova și de ce nu, să se mute în Craiova. "

 
afiseaza mai multe
Adaugă un comentariu
Doresc să primesc un email când cineva comentează
Cei care doresc să fie informaţi în momentul în care un vizitator publică un comentariu nou, pot bifa căsuţa de sub câmpul e-mail.
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Contact:
Adresă: str. M. Kogalniceanu, nr. 3
Craiova, Dolj
Telefon: 0351 431 881
E-mail: anunturi[at]micapi.ro